VASSILIS LAPPAS 230
 
 
Πρώτη στην Ευρώπη, τέταρτη παγκοσμίως η Σαντορίνη
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
 
 
Η Σαντορίνη ψηφίσθηκε ως το κορυφαίο νησί στην Ευρώπη και ως το τέταρτο κορυφαίο στον κόσμο από τους χρήστες του TripΑdvisor, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο παγκοσμίως, με περισσότερους από 315 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως.
 
Αναλυτικά, στη λίστα με τα δέκα κορυφαία νησιά στην Ευρώπη που δημοσιοποίησε, χθες, ο διεθνής ιστότοπος, την πρώτη θέση κατέλαβε η Σαντορίνη, την τρίτη η Κρήτη και την τέταρτη η Ζάκυνθος. Στη λίστα με τα δέκα κορυφαία νησιά στον κόσμο υπήρχαν μόνο δύο ευρωπαϊκές παρουσίες, της Σαντορίνης που κατέλαβε την τέταρτη θέση και της πορτογαλικής νησιωτικής περιοχής Μαδέρα, που κατέλαβε την έκτη θέση. Την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα κατέλαβε η νησιωτική περιοχή Προβιντενσιάλες στην Καραϊβική. Στη λίστα με τα δέκα κορυφαία νησιά στη χώρα μας, την πρώτη θέση κατέλαβε, επίσης, η Σαντορίνη και ακολούθησαν η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Κεφαλονιά, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Νάξος, η Ελαφόνησος και η Σκιάθος.
 
Στο μεταξύ, η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών Trivago δημοσιοποίησε, χθες, έρευνα με τους δέκα κορυφαίους προορισμούς που επιλέγουν οι Ελληνες για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, τη φετινή περίοδο επτά στους δέκα προορισμούς που προτιμούν οι Ελληνες για τις διακοπές τους την Πρωτομαγιά είναι ελληνικοί, ενώ πέρυσι ήταν μόλις τρεις στους δέκα. Την πρώτη θέση –όπως και πέρυσι– στις προτιμήσεις τους καταλαμβάνει η Ρώμη και ακολουθούν το Ναύπλιο, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, η Υδρα, η Μονεμβασιά, οι Σπέτσες και το Ρέθυμνο.
 
Οι πληροφορίες από την Trivago είναι βασισμένες σε αναζητήσεις που έγιναν μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 20 Απριλίου για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 30 Απριλίου και 4 Μαΐου. Σύμφωνα με στοιχεία της Τrivago, η οποία διατηρεί 49 διεθνείς πλατφόρμες, πάνω από 80 εκατ. χρήστες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της σε μηνιαία βάση.
 

 

 

basilis lappas santorini 0038

 

 

Η αύξηση πτήσεων «απογειώνει» τον τουρισμό της Σαντορίνης

 

 

Μια πολύ καλή τουριστική χρονιά θα έχει και φέτος η Σαντορίνη επιμηκύνοντας τη σεζόν, εκτιμούν ο δήμαρχος του νησιού Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος και ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Μανώλης Καραμολέγκος.

 

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ

 

 

 

Το 2014 η Σαντορίνη πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στη χώρα σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων. Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 27%, φθάνοντας στις 310.433. Δηλαδή το ποσοστό αύξησης κινήθηκε πολύ υψηλότερα από το μέσο ποσοστό αύξησης των αφίξεων ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, που διαμορφώθηκε στο 15,4%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στους κρίσιμους μήνες της σεζόν Μαΐου - Σεπτεμβρίου, τα ποσοστά αύξησης των αφίξεων στον αερολιμένα της Σαντορίνης κυμάνθηκαν μεταξύ 20,8% και 27,8%.

Για τη φετινή σεζόν ο αριθμός των αυξημένων προγραμματισμένων αεροπορικών κρατήσεων τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό προεικάζει επίσης ένα θετικό τουριστικό αποτέλεσμα για τη Σαντορίνη, σημειώνει ο κ. Ζώρζος. Επίσης, αναφέρει ότι στην προβολή του νησιού θα βοηθήσουν τα διαφημιστικά σποτ για τον τουρισμό που δημιουργήθηκαν με την επιμέλεια της ΔΕΗ ως αντισταθμιστικό όφελος του περυσινού μπλακ άουτ που υπέστη η Σαντορίνη. Από την άλλη, ο δήμαρχος θέτει από τώρα, ενόψει έναρξης της σεζόν, το ζήτημα της αύξησης της αστυνόμευσης στο νησί. Σε επίπεδο υποδομών χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη της προώθησης της χωροθέτησης εναλλακτικών λιμενικών πυλών.

Οι πρώτες πτήσεις

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού επισημαίνει ότι η Σαντορίνη, πέραν της αύξησης των επισκεπτών, φαίνεται ότι θα πετύχει και τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, καθώς οι πρώτες πτήσεις charters από τη Γερμανία προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στις 27 Μαρτίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Αir Berlin και η Νiki, που προγραμματίζουν τις πτήσεις, ζήτησαν ενημέρωση μέσω του γραφείου του ΕΟΤ Γερμανίας για τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα είναι ανοιχτά στο νησί. Ο ΕΟΤ προώθησε για πληροφόρηση το αίτημα στην ένωση ξενοδόχων ζητώντας να γνωστοποιήσει κατάλογο των ξενοδοχείων που θα λειτουργούν, με την επισήμανση ότι η παροχή έγκυρης και ακριβούς πληροφόρησης επί του εν λόγω θέματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των πτήσεων.

Εννοείται ότι η ένωση έστειλε αμέσως τη λίστα. Αλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Καραμολέγκος, η τουριστική κίνηση στο νησί και κατά τη χειμερινή περίοδο ήταν ικανοποιητική εξαιτίας του γεγονότος ότι παρέμειναν ανοιχτά ξενοδοχεία. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το διάστημα Νοεμβρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015 αφίχθησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη περί τις 30.000 Ελληνες και ξένοι επισκέπτες. Οι περισσότεροι ξένοι ήταν Κινέζοι και Κορεάτες.

Για την ενίσχυση των κρατήσεων της θερινής περιόδου οι ξενοδόχοι είτε δίνουν προσφορές Εarly Booking (πρώιμες κρατήσεις) με ποσοστά έκπτωσης που κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 15%-20% είτε δίνουν προσφορές με μη επιστρέψιμο το ποσό σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησης. Στη δεύτερη περίπτωση το ποσοστό της έκπτωσης ξεκινά από 20% και φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις στο 50%. Αυτός είναι ένας τρόπος, προσθέτει, για την εξασφάλιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, ο κ. Καραμολέγκος υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά φέτος θα δοθεί η δυνατότητα στους ξενοδόχους του νησιού να ανακοινώσουν απευθείας στους πελάτες τους παρεχόμενες υπηρεσίες εξωτερικών συνεργατών τους-επαγγελματιών μέσω μιας συμφωνίας που έκλεισε η ένωση. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση μιας εφαρμογής ελληνικής εταιρείας την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν τα μέλη της ένωσης έναντι περίπου ενός ευρώ την ημέρα. Τα ξενοδοχεία στους διαδικτυακούς τόπους τους, μέσω της εν λόγω εφαρμογής, θα μπορούν να συμπεριλάβουν τους συνεργάτες-επαγγελματίες, και απευθείας οι πελάτες τους να κάνουν κρατήσεις υπηρεσιών ή να αγοράσουν τοπικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγει ο κ. Καραμολέγκος, θα διαχυθεί ακόμη περισσότερο το όφελος από την τουριστική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτιος μήνας και μήνας μνήμης, γι’ αυτό η σκέψη όλων των Ελλήνων τρέχει –πού αλλού;– στο 1821. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση κι άρχισε ο αγώνας για την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ελληνική ψυχή κυοφορούσε από την άλλη κι όλας μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μία μόνιμη σκέψη:... Περισσότερα....
  Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, αναπτύχθηκε ο ιερότερος χώρος... Περισσότερα....
Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που... Περισσότερα....
 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ» Η Μεσσήνη είναι μια από τις... Περισσότερα....
 
 
 ECHORAMA.GR - NTOKIMANTER
 
 

ECHORAMA ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Οδοιπορικά του Κώστα Χριστοφιλόπουλου στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας

 
   
   
   
   

Κώστας Χριστοφιλόπουλος Twitter