ΚΟΥΚΛΙΟΙ " ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ "

KOYKLIOI 01  

ΚΟΥΚΛΙΟΙ  " Να Βουλιάξεις στην Ομορφιά του "

Κείμενα Κώστας Χριστοφιλόπουλος

Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

γεωτρόπιο τεύχος 200 Σαββάτο 07/02/2004

Συλλογή Φωτογραφίας  -  ΚΟΥΚΛΙΟΙ " Να βουλιαξεις στην Ομορφιά του "

 Το βοριαδάκι του φθινοπώρου που κυλάει απ’ τις πλαγιές του Κασιδιάρη μας περονιάζει και κάνει τις καλαμιές του Βάλτου, της μικρής ορεινής λίμνης κοντά στο χωριό Κουκλιοί   να θροίζουν, σαν να θέλουν να τραγουδίσουν τον ερχομό της αυγής

 

 

 KOYKLIOI VASSILIS LAPPAS 004 Φθάσαμε εδώ πολύ πριν ξημερώσει για να φωτογραφήσουμε τις μαγευτικές αντανακλάσεις που δημιουργεί το φεγγαρόφωτο στα νερά , αλλά και την πρωινή ομίχλη , καθώς θα υποχωρεί , από τον ερχομό των πρώτων αχτίδων του ήλιου.

Βρισκόμαστε σε μια από τις ωραιότερες αλλά λιγότερο γνωστές περιοχές της Ηπείρου, στην κοιλάδα του άνω Καλαμά και συγκεκριμένα στο δυτικό όριό της που είναι η κορυφογραμμή του βουνού.

Ο ήλιος αρχίζει να φωτίζει σιγά σιγά το τοπίο, οι αποχρώσεις βοηθούμενες και από τη διαύγεια των νερών της λίμνης δημιουργούν ανεπανάληπτα στιγμιαίας διάρκειας εικαστικά έργα, σ’ένα αρμονικό σύμπλεγμα με τα νούφαρα και τις αγριοκαλαμιές.

 

 Ο Βάλτος είναι το καταφύγιο για τις αγριόπαπιες και τα άλλα υδρόβια , τα οποία όμως παρά την απαγόρευση του κυνηγίου στην περιοχή της λίμνης, κινδυνεύουν από τους λαθροκυνηγούς που βρίσκουν εύκολη λεία στα ήρεμα νερά.

Ανηφορίζουμε προς την πλαγιά φθάνουμε σ’ένα πλάτωμα το οποίο καλύπτεται τα σκιερά αιωνόβια πλατάνια , που ριζώνουν πάνω στα άφθονα νερά , που φθάνουν εδώ από τις πηγές του Κασιδιάρη και τροφοδοτούν διαρκώς το Βάλτο.

 

KOYKLIOI VASSILIS LAPPAS 002Συνεχίζουμε την ανάβαση και σε λίγο αντικρύζουμε χωμένο μέσα στο δάσος το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων το οποίο είναι χτισμένο δίπλα στα ερείπια του παλιού ναού.

Μπροστά μας απλώνονται οι δασωμένες πλαγιές του βουνού και στο βάθος ο κάμπος με τη λίμνη.

Από το   σημείο αυτό φαίνεται σαν ομορφοκεντημένο χαλί ολόκληρη η κοιλάδα του άνω Καλαμά, με τα ποτάμια της , τις καλιέργειες, μερικά απ’τα χωριά της και γύρω τα βουνά.Το μάτι μας φθάνει βόρεια ως

τα αλβανικά βουνά, ανατολικά είναι τα βουνά του Ζαγοριού και νότια βλέπουμε την Ζίτσα έως τις βόρειες κορυφογραμμές που ορίζουν την κοιλάδα των Ιωαννίνων.

Η κοιλάδα του άνω Καλαμά αρχίζει βόρεια από τις πηγές του ποταμού Καλαμά, στους πρόποδες του Αϊ Λιά Δολιανών και τελειώνει νότια στο χωριό Σουλόπουλο και νοτιοδυτικά στη Βροσύνα.

KOYKLIOI VASSILIS LAPPAS 003Η περιοχή είναι από τις ωραιότερες και παραγωγικότερες της Ηπείρου.

Το φθινόπωρο του 1809 ο Λόρδος Βύρων, πηγαίνοντας από τα Γιάννενα προς το Τεπελένι, φιλοξενήθηκε δύο μέρες στο μοναστήρι του Αϊ Λιά Ζίτσας σε υψόμετρο 780 μέτρων. Οταν από εκεί ψηλά αντίκρυσε την κοιλάδα, έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά της και στο βιβλίο του,Τσιάιλντ Χάρολντ, έγραψε έναν ύμνο γι’αυτή.

Η γη είναι έφορη και είναι δυνατή η αποδοτική καλιέργεια μιας μεγάλης ποικιλίας γεωργικών προιόντων, από δημητριακά , όσπρια και ρύζι, μέχρι κηπευτικά , οπωροφόρα δένδρα και αμπέλια. Την παραγωγικότητα της κοιλάδας την ευνοούν και τα πολλά νερά της, ποτάμια και πηγές,καθώς και οι συχνές βροχοπτώσεις χειμώνα καλοκαίρι.

Στα γύρω υψώματα της κοιλάδας του άνω Καλαμά,σώζονται ερείπια έξη αρχαίων πόλεων και ακροπόλεων που αποτελούσαν για τους Μολοσσούς που ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι της κοιλάδας, ένα αμυντικό συγκρότημα κατά των επιδρομέων που θα επιχειρούσαν να μπουν σ’αυτήν. Τα αρχαία βρίσκονται στις περιοχές Παλιογκρίμπιανη,στο Σώσινο, στη Σιούτιστα , στο Δεσποτικό, στη Χρυσόρραχη και στο Λεπροβούνι.

AG.NIKOLAOS KOYKLIOI VASSILIS LAPPAS 01Τα ίδια υψώματα αποδείχθηκαν σπουδαίες στρατηγικές θέσεις, και κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 , όταν αποτέλεσαν φραγμό στον Ιταλικό στρατό.

Eπιστρέφουμε στο ξωκκλήσι όπου κάθε χρόνο οι ντόπιοι στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων, διοργανώνουν μεγάλη γιορτή με παραδοσιακοούς χορούς και τραγούδια, και παίρνουμε τον κατηφορικό δρόμο πρός το χωριό Λίθινο.   Σε μικρή απόσταση από την λίμνη συναντάμε πολλές πηγές οι οποίες τροφοδοτούν τις καλιέργειες στον κάμπο.

Κοντά στις πηγές υπήρχαν παλαιότερα, εκτροφεία πέστροφας τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί.

Στο σημείο αυτό ο Κασιδιάρης δεν δικαιολογεί το σημερινό του όνομα, αφού τα πλατάνια και οι αγριοκαστανιές δημιουργούν ΄μαζί με τις βαλανιδιές τα πουρνάρια τα σφενδάμια τα κέδρα και τις αγριαχλαδιές, πυκνό δάσος. Το παλαιότερο όνομα του  ήταν Σιούτιστα, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής αρχικά σαν παρατσούκλι,επειδή πράγματι μια από τις πιο ψηλές κορυφές του είναι γυμνή από δένδρα και θάμνους, τον ονόμασαν Κασιδιάρη.

Καθώς ο κατακόκκινος ήλιος είναι έτοιμος να χαθεί πίσω από την κορυφογραμμή λίγο πιο ψηλά απ’το σημείο που βρισκόμαστε, και οι πλαγιές του ήμερου βουνού αρχίζουν να σκουραίνουν και να γεμίζουν με σκιές, ανηφορίζουμε γρήγορα προς τη λίμνη για να προλάβουμε την φωτογράφηση του Βάλτου με το τελευταίο φως της μέρας.

Τη μοναδική σιωπή του ορεινού τοπίου σπάζουν κατά διαστήματα, τα βατράχια της λίμνης και οι κρωξιές από τις πάπιες που κατευθύνονται πλέοντας ανάμεσα απ’τα νούφαρα και τις αγριοκαλαμιές προς τις φωλιές τους και μοιάζουν να αποχαιρετούν εμάς, τους παράξενους επισκέπτες , που τους τάραξαν τη γαλήνη.     

 

 

 

 

 

 

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


 

Πνευματικά δικαιώματα © 2010-2014 www.echorama.gr " basilhs lappas kostas xristofilopoulos "

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα που δημοσιεύονται αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και διέπονται από τους νόμους της Ελληνικής κυβέρνησης περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, ολοκληρωτικά είτε τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών.
Αποστολή αλληλογραφίας προς www.echorama.gr με ερωτήσεις ή σχόλια σχετικά

 

 

 

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ECHORAMA , ΕΛΛΑΔΑ , ΗΧΟΡΑΜΑ , IXORAMA, ΙΧΟΡΑΜΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ , ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ , ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ , ΗΠΕΙΡΟΣ , ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ , ΑΡΤΑ , ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ , ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ , ΒΙΤΣΑ , ΒΙΚΟΣ , ΑΩΟΣ ,ΠΟΤΑΜΙΑ , ΚΟΝΙΤΣΑ , ΚΑΛΑΜΑΤΑ , ΤΕΧΝΗ , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ , ΘΕΑΤΡΟ , ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ , ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ , HISTORY OF THE ROCK MUSIC , ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ , GEOTROPIO, DELBINAKI , ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ , DELVINAKI , PVGVNIANI , ΠΩΓΩΝΙΑΝΙ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ , Epirus, kentriko zagori, κεντρικο ζαγορι , foto gallery, συλλογη φωτογραφιας ηπειρος, ΦΟΤΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΕΨΟΡΑΜΑ, BASILIS LAPPAS, GEOTROPIO, ΓΕΟΤΡΟΠΙΟ, Θέρμο Ατωλοακαρνανίας γενέτειρα του Κοσμά του Αιτωλού ,

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτιος μήνας και μήνας μνήμης, γι’ αυτό η σκέψη όλων των Ελλήνων τρέχει –πού αλλού;– στο 1821. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση κι άρχισε ο αγώνας για την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ελληνική ψυχή κυοφορούσε από την άλλη κι όλας μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μία μόνιμη σκέψη:... Περισσότερα....
  Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, αναπτύχθηκε ο ιερότερος χώρος... Περισσότερα....
Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που... Περισσότερα....
 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ» Η Μεσσήνη είναι μια από τις... Περισσότερα....
 
 
 ECHORAMA.GR - NTOKIMANTER
 
 

ECHORAMA ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Οδοιπορικά του Κώστα Χριστοφιλόπουλου στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας

 
   
   
   
   

Κώστας Χριστοφιλόπουλος Twitter