Toυ Ανδρέα ΧριστοφιλόπουλουRashomon onesheet 2009RR USA KentWilliams 1 500x738

65 Χρόνια πριν, το 1950, ο Ακίρα Κουροσάβα γυρίζει στην Ιαπωνία την ταινία Ράσομον (Rashomon), που θα είναι και η πρώτη που θα τον κάνει γνωστό στον παγκόσμιο κινηματογράφο, και γίνεται η έμπνευση νέων σκηνοθετών από τον Σέρτζιο Λεόνε μέχρι τον σκηνοθέτη των "Star Wars" Τζορτζ Λούκας. 

50 χρόνια πριν από το "Memento" του Κρίστοφερ Νόλαν και 65 χρόνια πριν από το έβδομο κεφάλαιο μίας από τις πιο διάσημες και επικερδείς σειρές ταινιών, το "Star Wars", ο Ακίρα Κουροσάβα γυρίζει μία ταινία εποχής με αντισυμβατική σειρά γεγονότων, το Ράσομον, και κερδίζει τις εντυπώσεις στην Ευρώπη. Φτάνει μάλιστα στο σημείο και να βραβευτεί με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, καθώς και ένα τιμητικό Όσκαρ το 1952. 

Την ιστορία αφηγείται ένας ξυλοκόπος και ένας ιερέας , οι οποίοι παρακολούθησαν  την δίκη ενός ληστή για τον φόνο ενός σαμουράι. Έτσι, μας παρουσιάζονται οι μαρτυρίες και της γυναίκας του σαμουράι, και του ληστή, αλλά ακόμη και του πνεύματος του δολοφονημένου. Ωστόσο, αυτές οι ιστορίες αντικρούουν η μία την άλλη, ενώ ο ξυλοκόπος, που είδε το έγκλημα, έχει μία τελείως διαφορετική εκδοχή. Περιέχει όμως καμία από αυτές την αλήθεια; Ο περαστικός που ακούει την αφήγηση αυτή πιστεύει πως είναι όλες τους παραμορφωμένες από την επιθυμία του ανθρώπου να κρύψει το κακό και να προβάλλει αυτό που τον πονάει λιγότερο. 

hiddenfortress

Μετά από αυτή την επιτυχία, ο Κουροσάβα σκηνοθέτησε έναν μεγάλο αριθμό εξαιρετικά σημαντικών ταινιών. Μία από αυτές ηταν και το "Hidden Fortress", που ενέπνευσε τον Τζορτζ Λούκας να δημιουργήσει το πρώτο κεφάλαιο του "Star Wars". Πράγματι, οι ομοιότητες είναι εντυπωσιακές, καθώς όχι μόνο χρησιμοποιούνται πολλά στοιχεία από την ιστορία και πολλοί χαρακτήρες, αλλά και πολλές ομοιότητες στο στιλ (έτσι δικαιολογείται και η περίεργη επιλογή να χρησιμοποιούνται σε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας σπαθιά αντί για όπλα, καθώς και το ασυνήθιστο μοντάζ). Σύμφωνα με τον γιό του Τοσίρο Μιφούνε, πρωταγωνιστή του Ράσομον καθώς και πολλών άλλων ταινιών του Κουροσάβα, είχε προταθεί από τον Λούκας στον Μιφούνε να παίξει το ρόλο του Obi-Wan ή του γνωστού κακού Darth Vader στο πρώτο κεφάλαιο του Star Wars, ωστόσο αυτός αρνήθηκε, καθώς μέχρι τότε οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας ήταν φτηνές και πολλές φορές κακοφτιαγμένες, και πίστευε πως θα ευτέλιζε τον μύθο που είχε δημιουργηθεί γύρω από τους σαμουράι.

Η επιρροή του Κουροσάβα δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Τα γουέστερν "Για Μια Χούφτα Δολλάρια" και "Και οι Επτά Ήταν Υπέροχοι" είναι ριμέικ του "Yojimbo" και του "Επτά Σαμουράι". Μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Κόππολα, ο Σκορσέζε, ο Βερχόφεν και άλλοι τον θεωρούν "δάσκαλό" τους ενώ εισήγαγε πολλές νέες τεχνικές που άλλαξαν την μορφή των ταινιών. Είναι λογικό λοιπόν να υποθέσουμε πως χωρίς το Ράσομον, ο κόσμος του κινηματογράφου θα ήταν πολύ διαφορετικός. Γι'αυτό, αν και αρχικά η υποδοχή του στην Ιαπωνία δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, σήμερα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ταινίες όλων των εποχών. 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτιος μήνας και μήνας μνήμης, γι’ αυτό η σκέψη όλων των Ελλήνων τρέχει –πού αλλού;– στο 1821. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση κι άρχισε ο αγώνας για την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ελληνική ψυχή κυοφορούσε από την άλλη κι όλας μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μία μόνιμη σκέψη:... Περισσότερα....
  Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, αναπτύχθηκε ο ιερότερος χώρος... Περισσότερα....
Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που... Περισσότερα....
 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ» Η Μεσσήνη είναι μια από τις... Περισσότερα....
 
 
 ECHORAMA.GR - NTOKIMANTER
 
 

ECHORAMA ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Οδοιπορικά του Κώστα Χριστοφιλόπουλου στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας

 
   
   
   
   

Κώστας Χριστοφιλόπουλος Twitter