Του Ανδρέα Χριστοφιλόπουλου11189423 ori

52 χρόνια πριν, το 1964 και εν μέσω του ψυχρού πολέμου, κυκλοφορεί με πρωταγωνιστή τον Πήτερ Σέλλερς σε 3 διαφορετικούς ρόλους η πολιτική-πολεμική σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ “Dr. Strangelove”. Η ταινία απογείωσε την φήμη και του Σέλλερς αλλά και του Κιούμπρικ, ενώ σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του 1958 “Red Alert”. Ενώ όμως το βιβλίο δεν έχει κωμικά στοιχεία, ο Κιούμπρικ αποφάσισε πως αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει το θέμα, το οποίο προκαλούσε ανησυχία εκείνη την εποχή, καθώς η απειλή του πυρηνικού πολέμου ήταν πολύ ισχυρή.

Η ταινία δεν έχει έναν πραγματικό πρωταγωνιστή, καθώς η πλοκή διαδραματίζεται σε 3 διαφορετικές τοποθεσίες: σε ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο το οποίο μεταφέρει μία ατομική βόμβα και έχει εντολή από τον παράφρονα στρατηγό Τζάκ Ντ. Ρίππερ (Στέρλινγκ Χέιντεν) να βομβαρδίσει μία βάση στη Σοβιετική Ένωση, στο στρατόπεδο του στρατηγού στο οποίο ο σμήναρχος Λάιονελ Μάντρεϊκ (Πήτερ Σέλλερς) προσπαθεί να σταματήσει την ρίψη της βόμβας, και στο Πεντάγωνο, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μέρκιν Μάφλεϊ (Πήτερ Σέλλερς) μαζί με πολλούς υψηλόβαθμους στρατηγούς όπως και έναν πρώην ναζί επιστήμονα, τον Dr. Strangelove (επίσης Πήτερ Σέλλερς) προσπαθούν να αποτρέψουν την καταστροφή. 

dr strangelove HD Wallpapers1Ο Πήτερ Σέλλερς που επιλέχθηκε να είναι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας είχε ξανασυνεργαστεί με τον Κιούμπρικ για τηνταινία“Λολίτα”, όπου ο χαρακτήρας του είχε πάρει πολλές διαφορετικές ταυτότητες. Η εταιρία παραγωγής Columbia Pictures (που χρηματοδότησε και τις δύο ταινίες) συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το “Dr. Strangelove” μόνο αν ο Πήτερ Σέλλερς αναλάμβανε 4 διαφορετικούς ρόλους. Ο Κιούμπρικ δυσαρεστήθηκε από την απόφαση, αλλά συμφώνησε. Ωστόσο, ο Σέλλερς είχε ένα ατύχημα με το πόδι του, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να αναλάβει τον έναν από αυτούς τους ρόλους (αυτόν του πιλότου του βομβαρδιστικού), καθώς θα έπρεπε να μπαίνει στο πολύ στενό σκηνικό για το αεροπλάνο. Τελικά οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν, προς ικανοποίηση του σκηνοθέτη. 

Σήμερα η ταινία έχει κερδίσει την θέση της στις υψηλότερα εκτιμούμενες κωμωδίες όλων των εποχών. Η σάτιρα είναι ακόμα επίκαιρη, η σκηνοθεσία εξαιρετική χάρις στην φημισμένη επιμονή του σκηνοθέτη, ενώ ο Πήτερ Σέλλερς (αλλά και το υπόλοιπο καστ) παραδίδει αξέχαστες ερμηνείες που τον καθιέρωσαν ως έναν απ’τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς του Χόλλυγουντ. 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτιος μήνας και μήνας μνήμης, γι’ αυτό η σκέψη όλων των Ελλήνων τρέχει –πού αλλού;– στο 1821. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση κι άρχισε ο αγώνας για την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ελληνική ψυχή κυοφορούσε από την άλλη κι όλας μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μία μόνιμη σκέψη:... Περισσότερα....
  Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, αναπτύχθηκε ο ιερότερος χώρος... Περισσότερα....
Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που... Περισσότερα....
 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ» Η Μεσσήνη είναι μια από τις... Περισσότερα....
 
 
 ECHORAMA.GR - NTOKIMANTER
 
 

ECHORAMA ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Οδοιπορικά του Κώστα Χριστοφιλόπουλου στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας

 
   
   
   
   

Κώστας Χριστοφιλόπουλος Twitter