unnamedΤου Κώστα Χριστοφιλόπουλου

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, πως τα χρόνια των μνημονίων, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε σύγκριση με αυτές που προηγήθηκαν, παρά την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει στη βουλή, παρουσιάζεται ίσως η πιο συμπαγής και ομόψυχη, έστω κι αν εφαρμόζει ακριβώς τα αντίθετα απ’ ότι διακήρυττε ως αντιπολίτευση, επί έξη χρόνια περίπου.

Είναι επίσης κοινά διαπιστωμένο, πως παρά τη λαίλαπα των νέων μέτρων, δεν κατεβαίνει πλέον κόσμος στους δρόμους, ίσως γιατί οι πολίτες απελπίστηκαν και ιδιωτεύουν προσμένοντας το μοιραίον, ή γιατί εκείνοι που τους καθοδηγούσαν και τους ξεσήκωναν είναι πλέον στα σαλόνια, βασιλικότεροι του βασιλέως. Και πως από τα σαλόνια να γυρίσεις πάλι στα αλώνια; Έστω κι αν σε υβρίζουν, σε προπηλακίζουν, - ιδίως οι πρώην σύντροφοί σου -, λέγοντας ότι τα πούλησες όλα για την καρέκλα και δεν τήρησες καμιά προεκλογική σου εξαγγελία! Οι πλειοψηφία πάντως σιγεί και οικουρεί, δείχνοντας να έχει ξεχάσει τον ιδιότυπο εμφύλιο που διεξήχθη στη χώρα, με αρωγούς τότε τους σημερινούς συγκυβερνώντες. Επιλεκτική μνήμη, αν κρίνουμε πως ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις και κριτική για ένα παραποιημένο μάλιστα «λεφτά υπάρχουν». Πάντως το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πως «επιβάλουμε σταδιακά τη σταθερότητα, αφού αποφύγαμε τα χειρότερα», καθώς και το ερώτημα «οι άλλοι θα τα έκαναν καλύτερα;» φαίνεται πως σε κάποιους συμπολίτες μας περνάει ακόμα, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο κυβερνητικό σχήμα ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Εκείνο ωστόσο που φαίνεται αντιφατικό είναι η ξαφνική πρεμούρα του κ. Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα. Κατ’ αρχήν το όλο εγχείρημα φάνηκε σαν ένα ακόμα πυροτέχνημα, για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό και αλλαγή ατζέντας, από τα φλέγοντα, ασφαλιστικό και φορολογικό, που οι συνέπειές τους άρχισαν να φαίνονται στις τσέπες όλων μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση είδε πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, προσπάθεια να ανακοπεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από αυτήν, και να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ρυθμιστικός παράγοντας στις εξελίξεις έστω και από τη δεύτερη θέση. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα έβλεπαν ακόμη και συμμαχίες με τους ακροδεξιούς νεοναζιστές, ώστε να επιτευχθεί η ποθούμενη πλειοψηφία των 200 εδρών. Άλλοι πιο προχωρημένοι διέκριναν προσπάθεια μπαχαλοποίησης της πολιτικής ζωής, για να μην προχωρήσουν οι δύσκολες για την κυβέρνηση μετεκλογικές εξεταστικές επιτροπές για τον τραγελαφικό πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Το βέβαιο είναι πως μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, ο νέος εκλογικός νόμος μάλλον θα περάσει με λιγότερες από 200 ψήφους από την βουλή και άρα θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, αν εν τω μεταξύ οι συσχετισμοί δεν επιτρέψουν να ξανααλλάξει. Μια ζωή παιχνίδια κομματικού συμφέροντος και αποφάσεις ανάλογα με τη συγκυρία, από ένα πολιτικό σύστημα που όχι μόνο δεν έμαθε απ’ τα λάθη του, εξακολουθεί, δυστυχώς για τη χώρα, να διαπράττει διαρκώς και χειρότερα. Ας ελπίσουμε πως θα πρυτανέψει το εθνικό συμφέρον και δεν θα δούμε μια βουλή που θα γεμίσει με νούμερα και γραφικούς. Όπως εκείνους στη Μεγάλη Βρετανία, που αφού έσυραν τη χώρα τους στην απομόνωση, διαβλέποντας ότι η οργή των πολιτών διογκώνεται και θα ξεσπάσει επί των κεφαλών των, άρχισαν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια!     

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτιος μήνας και μήνας μνήμης, γι’ αυτό η σκέψη όλων των Ελλήνων τρέχει –πού αλλού;– στο 1821. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση κι άρχισε ο αγώνας για την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ελληνική ψυχή κυοφορούσε από την άλλη κι όλας μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μία μόνιμη σκέψη:... Περισσότερα....
  Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, αναπτύχθηκε ο ιερότερος χώρος... Περισσότερα....
Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που... Περισσότερα....
 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ» Η Μεσσήνη είναι μια από τις... Περισσότερα....
 
 
 ECHORAMA.GR - NTOKIMANTER
 
 

ECHORAMA ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Οδοιπορικά του Κώστα Χριστοφιλόπουλου στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας

 
   
   
   
   

Κώστας Χριστοφιλόπουλος Twitter