t Van Gogh Poppy FieldsΤου Κώστα Χριστοφιλόπουλου

Η κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις φέρνει προβληματισμό και γκρίνια στην κυβερνώσα παράταξη. Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού μέσα και έξω δεν δείχνουν πλέον ικανές να ανατρέψουν το δυσμενές, για την κυβέρνηση αλλά και για το κόμμα, κλίμα. Και όπως φαίνεται από τις διαρροές στα προσφιλή στην ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, social media, ήδη γίνονται σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα, αλλά και αναλύσεις για το τι φταίει για την ραγδαία απαξίωση των συμβόλων, που πριν ένα χρόνο περίπου, οδήγησαν σε τρεις συνεχόμενες νίκες το πρώην μικρό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς οι κομματικοί ινστρούκτορες έχουν διαφορετική προσέγγιση από την ηγετική ομάδα του Μαξίμου για την επόμενη μέρα του κόμματος, όποτε αυτή έρθει. Βασικό μέλημά τους είναι η ομαλή μετάβαση στην αντιπολίτευση και η αποφυγή ή η ελαχιστοποίηση, των διαλυτικών φαινομένων που ακολουθούν μια ήττα. Και βέβαια να περιφρουρήσουν τη συνέχεια ανασύροντας εκ νέου τα λάβαρα της «αριστεροσύνης», την «επαναστατικότητα» και την λαβωμένη από την κυβερνητική πρακτική «ηθική ανωτερότητα»,,,Αν θυμηθούμε μάλιστα την εισήγηση των 53 στο πρόσφατο συνέδριο, ήδη διατυπώθηκε πως αν είναι να απεμποληθούν ιερά και όσια από τα φετίχ του κόμματος στο βωμό του ρεαλισμού, καλύτερη η αντιπολίτευση. Με τις αυταπάτες της θα προσθέταμε εμείς. Κάτι τέτοιο ωστόσο, για τους εραστές της εξουσίας, που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αποτελεί ομολογία ήττας και κυρίως προσομοιάζει με την εικόνα που έχει συνθέσει η αντιπολίτευση περί «αριστερής παρένθεσης». Για τα στελέχη αυτά, αποτελεί μονόδρομο η προσωπική στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, ως ηγετική φυσιογνωμία που ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να διεμβολίσει όμορους πολιτικά χώρους, έτσι ώστε ακόμη και σε περίπτωση ήττας, και παρά τη φθορά που ήδη προσωπικά παρουσιάζει στις μετρήσεις, να διατηρηθεί ως ισχυρός πόλος ενός νέου δικομματισμού. Φυσικά μιλάμε για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και προσεγγίσεις, που ενδεχομένως ανάλογα με τις εξελίξεις, ιδίως στο θέμα του χρέους και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, να δημιουργηθεί αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ τους. Και τότε θα απαντηθεί μάλλον το ερώτημα αν ο Τσίπρας θα αποτελέσει βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει τροχοπέδη στις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Τσίπρα.   

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτιος μήνας και μήνας μνήμης, γι’ αυτό η σκέψη όλων των Ελλήνων τρέχει –πού αλλού;– στο 1821. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση κι άρχισε ο αγώνας για την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ελληνική ψυχή κυοφορούσε από την άλλη κι όλας μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μία μόνιμη σκέψη:... Περισσότερα....
  Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, αναπτύχθηκε ο ιερότερος χώρος... Περισσότερα....
Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που... Περισσότερα....
 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ» Η Μεσσήνη είναι μια από τις... Περισσότερα....
 
 
 ECHORAMA.GR - NTOKIMANTER
 
 

ECHORAMA ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Οδοιπορικά του Κώστα Χριστοφιλόπουλου στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας

 
   
   
   
   

Κώστας Χριστοφιλόπουλος Twitter