NAYPLIO 007

 

     VASSILIS LAPPAS NAFPLIO 003Η περιήγηση στην παλιά πόλη του Ναυπλίου αποτελεί μια ομολογουμένως γοητευτική περιπέτεια, καθώς η πόλη διαθέτει πολλά αξιοθέατα, κατάλοιπα της αρχαίας, αλλά και της νεωτέρας Ελληνικής Ιστορίας, ενώ παράλληλα, διαθέτει και μια υψηλού επιπέδου υποδομή φιλοξενίας του επισκέπτη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ ECHORAMA.GR

 

NAYPLIO001Η Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου χτίστηκε στα πόδια του Μεγάλου Βράχου και επεκτάθηκε με γειτονιές γύρω της, που γρήγορα μεγάλωσαν και απέκτησαν νέα πολεοδομική μορφή, σύμφωνα με τις επιταγές της οικιστικής ανάπτυξης.

Η βόλτα στα σοκάκια με τα πέτρινα σπίτια, η ανηφόρα στα στενά δρομάκια, τα γεμάτα σκαλοπάτια που οδηγούν στις πάνω γειτονιές που μοσχοβολούν από τις ανθισμένες γλάστρες στις εξώπορτες και οι παλιές πετρόκτιστες βρύσες, συνθέτουν την εικόνα της αισθητικής απόλαυσης που προσφέρει η αυθεντικότητα της Παλαιάς Πόλης.

Η οδός Αναστασίου Πολυζωίδη, χωρίζει την Παλαιά από τη Νέα Πόλη.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το Ναύπλιο ήταν ένα σημαντικό προπύργιο των Οθωμανών και πολιορκήθηκε για περισσότερο από ένα έτος. Η πόλη τελικά παραδόθηκε εξαιτίας της πείνας. Μετά τη κατάληψή του, λόγω των ισχυρών οχυρώσεων που είχε, έγινε η έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Ελλάδας.

VASSILIS LAPPAS NAFPLIO 0025Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827, ύστερα από πρόταση του Κολοκοτρώνη, επέλεξε τον κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ελληνικής καταγωγής, από την Κέρκυρα, ως πρώτο κυβερνήτη του νεοσύστατου Κράτους.

Έφτασε στο Ναύπλιο στις 7 Ιανουαρίου 1828 και επισήμως έγινε η πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1829. Στην προσπάθεια του να εγκαθιδρύσει ένα ανεξάρτητο και αυτδύναμο κράτος αναγκάστηκε να καταπολεμήσει διάφορες φατρίες.  Δολοφονήθηκε από μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, στις 9 Οκτωβρίου 1831.

Μετά την δολοφονία επεκράτησε μια περίοδος αναρχίας και  οι ευρωπαϊκές δυνάμεις βοήθησαν στην καθιέρωση της μοναρχίας στην Ελλάδα.  Ο πρώτος βασιλιάς, ο Όθωνας ήρθε από τη Βαυαρία και ο δεύτερος, ο Γεώργιος ο 1ος από τη Δανία. Το Ναύπλιο παρέμεινε η πρωτεύουσα του βασιλείου μέχρι το 1834, όταν το νέο Βασίλειο της Ελλάδας ιδρύθηκε και ο βασιλιάς Όθωνας αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Αθήνα.

NAYPLIO 0028Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης.   Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία η πόλη οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη και αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπάρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά χρόνια.     Επίσης εκεί γεννήθηκε ο Παλαμήδης, γιος του Ναυπλίου και της Κλυμένης, πέμπτος απόγονος του πρώτου Ναυπλίου και ήρωας του Τρωικού Πολέμου, απ’ όπου πήρε το όνομά του το φρούριο της πόλης.

Κατά την αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Ναυπλία , και απαντάται στην αρχαία Γραμματεία κατά πρώτον στον Ηρώδοτο στην φράση ” Ναυπλιή χώρη”.  Η ονομασία Ναύπλιον,  Ἀνάπλιον,  Ἀνάπλιν – Ἀνάπλι εμφανίζεται στα υστεροβυζαντινά χρόνια.

Η ετοιμολογία της λέξης παράγεται από το ναύς (πλοίο) + πλέω δηλαδή τον τόπο όπου έβρισκαν καλό αραξοβόλι τα πλοία.   Κατά άλλους από το  (ναύς + πόλις ) αλλά επικρατέστερη είναι η πρώτη εκδοχή.    Κατά την Ελληνική Μυθολογία, ο Ναύπλιος ήταν δεινός θαλασσοπόρος αλλά και αστρονόμος (ανακάλυψε την Μικρή Άρκτο).

NAYPLIO 0025Η κοιτίδα της πόλης, με τα στενά σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια να μας μεταφέρουν σε αλλοτινές εποχές. Μια βόλτα στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου θα σας αποκαλύψει το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς πόλης και την αισθητική της. Είναι ο πρώτος δρόμος που κατασκευάστηκε με τις κλασικές προδιαγραφές στην Ελλάδα, πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια, που ήθελε δρόμους και πόλεις ίδιες με τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών. Όλη η παλαιά πόλη έχει ρυμοτομηθεί από την εποχή του Καποδίστρια, με σχεδιασμό του μηχανικού Σταμάτη Βούλγαρη.

Στην αρχή του μεγάλου δρόμου, εκεί που σήμερα συναντάται το Άγαλμα του Όθωνα, χτίστηκε το σπίτι του και είναι γνωστό ως «παλατάκι». Κάηκε το 1929. Στη συμβολή του «Μεγάλου Δρόμου» με την οδό Τερζάκη, βρίσκεται η πρώτη Στρατιωτική Σχολή στην Ελλάδα, ενώ στο τέλος του, στην Πλατεία Συντάγματος, υπάρχει ένα σπουδαίο κτίριο, το βενετσιάνικο οπλοστάσιο, που χτίστηκε το 1713. Από το 1930, φιλοξενεί τοΑρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.
 
NAYPLIO 005Στη γωνία των οδών Συγγρού και Πλαπούτα, βρίσκεται το σπίτι του Άρμανσπεργκ, του επικεφαλή της Τριανδρίας των Αντιβασιλέων επί Όθωνος. Στη συνέχεια συναντάται το θαυμάσιο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ νοτιότερα υπάρχει η οικία του Νικηταρά. Περιηγητικό ενδιαφέρον έχει μια επίσκεψη στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων (Κόρδικτον, Δεριγνύ και Χέϋδεν). Στον ίδιο χώρο της πλατείας βρίσκεται το μνημείο του Δ. Υψηλάντη και γύρω της το κτίριο του πρώτου Ελληνικού Γυμνασίου, που χτίστηκε το 1833 και το πρώτο Φαρμακείο. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το κτίριο της πρώτης Ελληνικής Σχολής Ευελπίδων, ιδρυθέν το 1829.

Με χιλιάδες τόμους βιβλίων, έχει εγκατασταθεί η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παλαμήδης» στην οδό Αμαλίας. Ο δρόμος από τη βιβλιοθήκη οδηγεί στην Πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκονταν οι οικίες πολλών αγωνιστών του 1821. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν διατηρητέα, το κτίριο του Παλαιού Βουλευτικού (που σήμερα φιλοξενεί το Ωδείο), το Τζαμί, το Μουσείο του Ναυπλίου (πρώην ενετικό κτίσμα) και οι φυλακές Λεονάρδου. Μια επίσκεψη στο Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, στην Μητρόπολη του Ναυπλίου, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας από τους Μαυρομιχάληδες το 1831, και στην Πινακοθήκη, θα γεμίσουν με εικόνες θαυμασμού κάθε επισκέπτη.

NAYPLIO 0049Εκτός από τα πολλά αξιοθέατα στην παλιά πόλη θα βρείτε παραδοσιακά μαγαζιά που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον αλλά και πολλές καφετέριες και ταβέρνες.

Το  Ναύπλιο, είτε ως κτήση των  Ενετών είτε ως κτήση των Τούρκων, διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στο οικονομικό επίπεδο. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε κατά καιρούς πρωτεύουσα του σαντζακίου της Πελοποννήσου. Η πόλη με το λιμάνι της ήταν διαμετακομιστικός σταθμός και εξελίχτηκε σιγά- σιγά σε εμπορικό και ναυτικό κόμβο, που  τροφοδοτούσε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο είχαν την έδρα τους γαλλικοί εμπορικοί οίκοι, αλλά και κάποιοι οίκοι Ελλήνων που ασχολούνταν με εξαγωγές.

Πλήρη εικόνα της οικονομικής ζωής της πόλης μας δίνει στη "Ναυπλία" ο Μ. Γ. Λαμπρινίδης :" Πασών των λοιπών πόλεων της Πελοποννήσου, ερειμωθεισών σχεδόν και εξ ολοκλήρου εκ των επανειλημμένων Τουρκικών επιδρομών και δηώσεων μόνη η πόλις του Ναυπλίου παρέμεινε σχετικώς ανθηρά , συγκεντρούσα εν εαυτή ολόκληρον το εξαγωγικόν και εισαγωγικόν εμπόριον της κυρίως Ελλάδος ... Ο ευρύχωρος και ασφαλής του Ναυπλίου λιμήν έβριθε διαφόρων πλοίων πάσης εθνικότητος, κομιζόντων  και αποκομιζόντων εμπορεύματα...". Σύμφωνα με γαλλικές αρχειακές πηγές, στην περιοχή παράγονταν και εξάγονταν δυο προϊόντα: σιτάρι και  μετάξι.

 

 

ΝΑΥΠΛΙΟ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ   Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΨΑΡΟΜΑΧΑΛΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτιος μήνας και μήνας μνήμης, γι’ αυτό η σκέψη όλων των Ελλήνων τρέχει –πού αλλού;– στο 1821. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση κι άρχισε ο αγώνας για την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ελληνική ψυχή κυοφορούσε από την άλλη κι όλας μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μία μόνιμη σκέψη:... Περισσότερα....
  Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, αναπτύχθηκε ο ιερότερος χώρος... Περισσότερα....
Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που... Περισσότερα....
 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ» Η Μεσσήνη είναι μια από τις... Περισσότερα....
 
 
 ECHORAMA.GR - NTOKIMANTER
 
 

ECHORAMA ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Οδοιπορικά του Κώστα Χριστοφιλόπουλου στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας

 
   
   
   
   

Κώστας Χριστοφιλόπουλος Twitter